Geçen hafta alkollü içeceklere yapılan artırım sonrası İstanbul’daki kimi restoranlar yalnızca meze ve alkollü içecek sipariş vermek isteyen müşteriye servis açmamaya başladı. Alkolü öteki restoranlara nazaran daha uyguna satıp, yemeği mecburî hale getiren bu yeni uygulama ise müşterilerin yansısını çekiyor.
Artan menü fiyatları sonrası tüketici davranışlarında görülen değişikliklerden sonra artık de işletme davranışlarında değişiklikler yaşanıyor. Sözcü’de yer alan habere nazaran, İstanbul’daki birtakım restoranlar marketlerden sonra fiyat sabitleme davetine uyduklarını duyururken, kimileri ise reaksiyon çeken yeni uygulamalara geçti. Bilhassa Kadıköy’ün en işlek sokaklarından biri olan Güneşli Bahçe’de kimi restoranlar yalnızca meze ve alkollü içecek sipariş vermek isteyen müşteriye servis açmamaya başladı. Alkolü öbür restoranlara nazaran daha uyguna satıp, yemeği mecburî hale getiren bu yeni uygulama ise müşterilerin yansısını çekiyor.
“Kuver” artı servis ücreti
Söz konusu işletmelerin öbür bir uygulaması da dikkati çekiyor. “Kuver” fiyatının dışında hesabın yüzde 10’u kadar servis fiyatını mecburî tutup, bunun “garsoniye” olmadığını ısrarla belirtiyorlar. Yemek ve alkollü içecek için 2 bin TL ödemesi gereken dört kişinin cebinden çıkacak para; kuver (60 TL) ve servis fiyatıyla (200 TL) ve ortalama yüzde 10 garsoniye (200 TL) ile 2 bin 460 TL’ye yükseliyor.