İsmail Şahin / İSTANBUL – Şirket Balıkesir’in Erdek ilçesinde Nora Su eserleri firması ile birlikte hem midye üretimi hem de Türkiye’nin birinci ve tek entegre midye tesisinde günlük 1000 kg midye dolma üretimi yapıyor. Yerli üretim ve en yeni teknolojiye sahip ekipmanlarla kurulan midye üretim çiftliği yıllık 3 bin ton kapasiteye sahip.
Bu tesiste birebir vakitte ham midye satışı da yapıyor. CarrefourSA Genel Müdür Yardımcısı ve İcra Kurulu Üyesi Murat Dinçer, “Türkiye’nin en büyük balık perakendecisi olarak, döneminde 80 çeşit balığı raflarımıza taşıyoruz. Balığın, ciromuzdaki hissesi her geçen gün artıyor. Geçtiğimiz yılı 12 bin tonla kapattık, 2024 yıl sonu maksadımız ise 19 bin ton. Su eserleri kategorisinde eser çeşitliliğimizi genişletmeyi hedefliyoruz. Tazeliği merkeze aldığımız su eserleri kategorimizi, midye dolma eserimizle taçlandırıyoruz. Türk mutfağının sevilen bu lezzetini, Balıkesir Erdek’e bağlı Ocak Köyü’nde yer alan Türkiye’nin birinci ve tek entegre midye tesisinde üreterek hem mahallî üretime katkı sağlıyor hem de su kaynaklarının sürdürülebilirliğini destekliyoruz“ dedi.
Denizi de temizliyor
Türkiye’de su eserleri tüketiminin Avrupa’nın çok gerisinde olduğuna işaret eden Dinçer, “TÜİK datalarına nazaran, Türkiye’de kişi başı su eserleri tüketimi yıllık 6.8 kg iken, Avrupa’da bu sayı 22 kg’a kadar çıkıyor. Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde, su eserleri tüketimini artırmak için çalışıyoruz. Türkiye’nin birinci ve tek entegre midye tesisinde hayata geçirdiğimiz midye dolma üretimi kapsamında kullandığımız teknoloji ile deniz paklığına değerli ölçüde katkı sağlıyoruz” diye konuştu.
Midye dolmanın, Türk halkının severek tükettiği ve son devirlerde yurt dışından da büyük ilgi gören, katma bedeli yüksek bir lezzet olduğunu vurgulayan Dinçer kelamlarını şöyle sürdürdü:
“Amacımız, müşterilerimize uygun fiyatlı, pak, sağlam ve kaliteli midye dolmayı sunmak. Bu kapsamda, Balıkesir Erdek’teki tesisimizde günlük 1000 kg üretim kapasitesine ulaşarak, midye dolma eserini mağazalarımızda satışa sunuyoruz. Türk lezzetini katma pahalı hale getirerek, kendi mahallî gücümüzle dünya pazarlarına taşımayı hedefliyoruz. Bölgede sağladığımız istihdamla, bilhassa bayanların iş gücüne iştirakini destekliyoruz. Şu anda tamamı Erdek bölgesinden olmak üzere yaklaşık 30 bayan çalışana istihdam sağlayarak hem meslek sahibi olmalarını sağlıyor hem de işgücüne kazandırıyoruz.
Üretimde kullandığımız teknelerimiz dahil olmak üzere makine ve ekipmanların tamamı lokal üretim. Midyenin açık denizde toplanmasından itibaren, temizleme, yıkama ve arındırma, pişirme kademelerine kadar her adımda yatırım gücümüzü kullanıyoruz. Üretim süreçlerimizde besin güvenliği ve eser kalitesini en yüksek standartlarda tutuyor, sıhhat ve hijyen mevzuatlarının gerektirdiği şartlarda üretiyor, tüm etapları titizlikle denetim ediyoruz.”
‘Çiftlik’ kurmak 3 milyon dolar
– Bir midyenin 5-6 cm yenilebilir düzeye ulaşması için 18-24 ay gerekiyor.
– Midye hasat edildikten sonra buzdolabı sıcaklığında 7 gün canlı kalıyor.
– Hasatta küçük midyeler ‘çoraplama’ tekniğiyle yine ekiliyor.
– Yunanistan’da midye çiftliklerinde yılda 35 bin ton üretim gerçekleştiriliyor
– İspanya’nın yıllık midye üretimi 300 bin tonu buluyor.
– Bir midye çiftliği kurmak 3 milyon dolara mal oluyor.
Özel halatlara tutunuyor
Türkiye’de midye üretiminde 50’den fazla üretim alanı ve 20 üretim tesisi bulunuyor. Çevresel raporlarla tespit edilen üretim tesislerininde dubalara tutturulan 18 metre uzunluğundaki özel imal halatlar sarkıtılıyor. Midye bu halatlara doğal olarak tutunarak büyümeye başlıyor. yaklaşık 18-24 ay ortası süren bu süreçte yemleme de yapılmıyor. Midye deniz suyunu filtre ederek besleniyor, bu sayede tesisin kurulduğu alanda suyun temizlenmesine de yardımcı oluyor. Bu tesislerde büsbütün ağır metallerden arındırılmış olarak yıllık 10 bin ton üretim gerçekleşiyor. Türkiye’deki midye tüketimi ise 100.000 ton yani 90 bin ton denetim edilemiyor.